Tuin, schuur en bouwplaats organiseren

Een jong stel had een klushuis gekocht op een mooie ruime kavel. Er moest heel veel aan het huis gebeuren en samen werkten naast hun drukke banen gestaag door aan hun droom. Toen gezinsuitbreiding aan de orde was, was het droomhuis voor een groot deel al klaar, maar het klussen ging nu wel minder snel. Het plan was, dat zodra de kinderen een beetje groter waren en naar school en opvang konden, de laatste zaken aangepakt konden worden. Dat viel echter nogal tegen en het project vorderde maar heel erg langzaam meer. Eigenlijk te langzaam, rondom het huis stapelden alle losse spullen, restanten bouwmateriaal, overbodig geworden gereedschappen zich op. Bij het huis stond een schuur, die tijdens de bouw dienst had gedaan als materiaalopslag. De schuur stond nog vol met allerlei restanten bouwmateriaal en gereedschap. Er was geen ruimte meer om alle tuingereedschap, fietsen, tuinmeubelen en buitenspeelgoed te bergen. De spullen lagen her en der in de tuin, het prachtige huis kwam niet tot haar recht en nog erger: het was eigenlijk een onveilige omgeving voor de kinderen geworden.

Onderzoeken en inventariseren: wat heeft hoogste prioriteit?

We zijn er samen mee aan de slag gegaan. Tijdens de analyseer-fase (zoals Julie Morgenstern in haar boek “Organiseren van binnen naar buiten” uitlegt) werd snel duidelijk, wat de grootste behoefte was: een veilige omgeving voor de kinderen en ruimte en overzicht, zodat het project afgemaakt kon worden. Na een inventarisatie van de aanwezige spullen, was snel duidelijk, dat die helemaal  niet pasten in de beschikbare ruimte.

Actieplan: hoe gaan we het doen?

We hebben toen samen een plan gemaakt (Julie Morgenstern noemt dit de strategiseer-fase) We hebben een lijst gemaakt van alle spullen die in de buitenschuur een plek zouden moeten hebben. Toen we de opslag een goed inspecteerden, bleek dat we met een paar kleine aanpassingen en met gebruik van een restant hout van de bouw vrij eenvoudig een afdak bij de  tuinschuur konden maken. Als we die goed in zouden richten, zou een mooie ruimte ontstaan.

Spullen uitleggen en sorteren

Vervolgens hebben we een stuk tuin vrijgemaakt, waar we alle losse spullen hebben uitgestald: speelgoed bij speelgoed, tuingereedschap bij elkaar, etc. Omdat het inventaris van de vorige eigenaar was blijven staan, bleek er veel materiaal dubbel. Veel van de bouwrestanten waren eigenlijk helemaal niet meer nodig. Uit het oude huis waren zaken bewaard, nu alles bij elkaar stond was het eenvoudiger om te besluiten wat wel en wat niet een plekje in of bij het nieuwe huis kon hebben. Alle restmaterialen en dubbele gereedschappen die nog waarde konden hebben zijn gefotografeerd en op marktplaats gezet. Vervolgens heeft de eigenaar (die best een handige klusser is) een afdak aan de berging gemaakt. De ruimte die nu ontstond konden we in 3 verschillende compartimenten indelen: een plaats voor fietsen, tuinspullen en speelgoed, onder het afdak plek voor gereedschap en materiaal wat nog gebruikt zou worden tijdens de laatste bouwwerkzaamheden en een werkruimte met een kleine werkbank en het handgereedschap overzichtelijk opgehangen aan een gereedschapswand.

Deze werkzaamheden zijn in een aantal dagdelen verdeeld over 4 weken gerealiseerd. Toen de schuur was ingericht, waren ook de meeste materialen op marktplaats verkocht en opgehaald. Wat overbleef is samen met de al eerder verzamelde afgedankte materialen uit de tuin op een kar geladen en naar het stort gebracht.

Het resultaat: een veilige omgeving voor de kinderen, waardevolle spullen weer ordelijk en duurzaam opgeruimd en tot slot: overzicht, waardoor er weer ruimte was voor het plannen van de laatste acties van het droomhuis.

Heb jij ook zo’n klus die je wat boven het hoofd dreigt te groeien? We kunnen het samen aanpakken! Stuur me bericht voor vrijblijvende kennismaking. Ik neem snel contact met je op

    Plaats een reactie