Arno organiseert

Tijd

Efficient omgaan met tijd is soms ook voor mezelf een uitdaging, tegelijk ben ik me bewust van het belang om tijd slim in te richten. Dat heb ik wel geleerd toen ik verantwoordelijk was voor het resultaat van werkplaatsen, waar elke minuut tussen de 1 en 2 euro kost. Dat maakte het extra belangrijk om taken, processen en teams slim in te delen.

Om alle ideeën die soms bij me opkomen te kunnen realiseren, moet ik ook mijn eigen tijd goed indelen. Toch beschouw ik het als een voordeel in deze rol, dat ik zelf begrijp, waar verstoorders, afleiders en inefficiënte ideeën vandaan komen. Zo kan ik mensen juist beter helpen met het doorzien van hun eigen verstoorders en afleiders.

Ruimte

Op mijn bureau, in mijn kantoor of in mijn garage vind je een verzameling spullen die ik nodig ben, maar ook die ik ooit nodig was en zaken die ik misschien nog eens nodig zal zijn en zelfs zaken die ik nooit meer nodig ben. Dat is voor iedereen zo en als die spullen op logische plaatsen liggen, is er niets aan de hand. Toch, als je even niet oplet, kan dit zomaar veranderen: je raakt even achterop met opruimen, er verandert iets in de werkwijze, de tijdsindeling of de focus en zo kan het je overkomen dat je het overzicht kwijtraakt en in het ergste geval zelfs de grip op de materie en ruimte. Dan is het tijd voor rigoureuze maatregelen: opruimen! Dat klink logisch, maar goed opruimen is meer dan opstapelen, bij elkaar zetten of in een kast proppen. Goed opruimen betekent selecteren, indelen, logisch inrichten, nadenken over goede plekken in relatie tot gebruik. Kortom: opruimen is eigenlijkk het organiseren van ruimte. Dat is mijn werk.

Processen

Ooit volgde ik de training Lean Organiseren. Als projectmanager word ik vaak gevraagd in situaties waar het een proces niet lekker loopt. Teveel uitval, wachttijden, fouten of tijdverlies, zaken die de oorzaak zijn van irritatie en te weinig resultaat. Binnen lean werkt men volgens het pricipe Plan-Do-Check-Act. Dit is een werkstructuur, waardoor het probleem helder wordt, een oplossing wordt bedacht en gerealiseerd en waarbij wordt gecheckt of het oorspronkelijke probleem echt is opgelost. Deze werkwijze is toepasbaar voor elke situatie die je anders wilt organiseren, ook in privé situaties.

Evenementen en activiteiten

Ook bij het organiseren van evenementen gaat het om dezelfde vaardigheden en technieken als bij het organiseren van processen, tijd of ruimte. Voor mij is het verschil, dat ik dit voor mijn lol doe. Bijvoorbeeld een mountainbiketocht, een tennistoernooi, een fair of een wandelevent. Zakelijk organiseerde ik ooit occasionshows of een mobiliteitsevenement op de slipbaan in Drachten. Al die evenementen organiseerde ik nooit alleen, daarbij was die afstemming van spullen, taken, tijden en doelen weer zo belangrijk.

Organiseren: coachen of werken?

Of ik nou ruimte, tijd, processen of een event organiseer, er is altijd één duidelijke overeenkomst in mijn aanpak: ik werk zelf mee. Ik begrijp beter waar het om gaat en wat mensen tegenkomen in de uitvoering, ik noem dat werken van binnenuit. En ik vind het leuk!

Heb jij hulp nodig bij het organiseren van tijd of spullen? Stuur me een bericht, kennismaken is gratis en misschien wel de start van veel meer ruimte, tijd en overzicht. Mail naar info@arnomotive.nl of gebruik onderstaand formulier. Ik kijk er naar uit!