Goed personeel vinden en houden, proriteit één!

Tijdens een recent bezoek aan een aantal autobedrijven ben ik geschrokken hoe hoog de nood is als het gaat om personeel. Vakmensen worden angemoedigd om te wisselen van branche. Automonteurs zijn populair en worden gevraagd voor verschillende technische beroepen, tot zonnepaneelmonteurs aan toe, waarbij vaak een hoge beloning in het vooruitzicht wordt gesteld.

Zelf nieuwe automonteurs vinden is lastig. Zelfs als je geen vacatures hebt en tevreden bent met je team, kun je er toch makkelijk met deze krapte geconfronteerd worden. Want wat doen je mensen als ze een flink hoger loon in het vooruitzicht wordt gesteld, of meer verantwoordelijkheid, een opleiding, auto van de zaak, perspectief? In dit blog een aantal tips hoe om te gaan met deze krappe arbeidsmarkt.

#1 Weet wat speelt: praat en luister

De omvang van je team maakt vaak verschil hoe de contacten verlopen. Maar let op: ook veel contact is niet altijd een garantie dat je weet wat er leeft. In werkgever-werknemers relatie zal altijd een bepaalde afstand zijn. Neem daarom ook af en toe de tijd om individueel te onderzoeken of je medewerkers tevreden zijn, welke wensen en ambities ze hebben. Dat kan informeel maar zeker als het gaat om onder worden brengen van wensen en ambities, is enige voorbereiding vaak ook prettig. Één keer per jaar een functioneringsgesprek is niet voldoende, maar wel een prima basis en dus ook noodzaak om te doen

#2 Jaarlijks functioneringsgesprekken

Een goed functioneringsgesprek hoort een open gesprek met een vaste structuur te zijn en wordt door beide deelnemers voorbereid. Het zou heel gewoon moeten zijn, maar is toch ook altijd een beetje spannend. Daardoor wordt het wel eens uitgesteld, afgeraffeld of zelfs overgeslagen. DOE DAT NIET! Dit gesprek biedt je juist de mogelijkheid om te weten wat er speelt en ook de mogelijkheid om later nog eens op wensen, ambities of issues terug te komen en daarmee je mensen ook te binden.

3# Investeer in je team

Een reden die ook vaak wordt genoemd om van baan te veranderen (of juist niet) is de connectie met het team. Chemie in een team is een complex proces, ook veel zaken waar je minder of geen invloed op hebt kunnen een rol spelen. Ook hier is het hebben van contact met je mensen een belangrijke voorwaarde om te herkennen als hier iets mis gaat. Als het team super is: koester en onderhoud het! Organiseer bijvoorbeeld af en toe iets leuks, mogelijk met een combinatie van gezelligheid maar ook gericht op mensen met elkaar te laten verbinden. Als projectmanager voor het Buitensport Walhalla bij Appelscha heb ik nog wel wat leuke tips voor je!

4# Geef invloed en inspraak op werkwijze

Werving en Selectiebureau WR geeft als belangrijkste reden waarom mensen weggaan: “Zaken zijn niet goed geregeld” Een andere veelgehoorde wens van medewerkers is invloed op je eigen werk. Die 2 argumenten bieden samen ook een enorme kans! Praat met je mensen over wat wel of niet goed gaat en ga met elkaar de uitdaging aan dit op te lossen. Denk “out of the box” en stimuleer mensen om met nieuwe ideeën te komen en uit te testen. Als er reden is om iets te veranderen is elke variant een mogelijkheid om het verbeterdoel te bereiken!

Behoefte om eens te sparren, wil je een idee tegen het licht houden of kan ik je helpen met de uitvoering? Stuur me een bericht, dan bespreken we de mogelijkheden.

Plaats een reactie